Terras bestraten

Een terras is vaak het belangrijkste deel van een tuin. Vaak maakt men er een gezellig zithoekje van waar gerelaxt kan worden tijdens dagen met mooi weer. Wilt u zelf een terras aanleggen? Dat kan! welke soort tegels kunt u gebruiken en hoe pakt u het bestraten aan? Wij helpen u een eindje op weg!

Steensoorten

Er zijn veel verschillende steensoorten die geschikt zijn als terras tegels. Het is belangrijk dat de soort tegel die u kiest aansluit bij uw smaak en budget. Veelvoorkomende soorten tegels zijn natuursteen en klinkers. Natuursteen is een veel gekozen steen als terrasbestrating. Natuursteen geeft een erg mooie en natuurlijke uitstraling. Er zijn vele soorten natuursteen met allemaal weer verschillende eigenschappen. Een klein nadeel van elke soort natuursteen is dat de steen toch wel redelijk duur is.

Bakstenen zijn daarentegen veel goedkoper en gaan zeer lang mee. Het is een erg duurzame steensoort en geeft een mooie uitstraling aan uw tuin. U kunt er voor kiezen om wat strakkere modernere klinkers te nemen, maar voor een stijlvolle ouderwetse stijl is het een leuke optie om oude stenen te gebruiken.

Het bestraten

Het bestraten van uw terras kunt u redelijk makkelijk zelf doen als u een beetje handig bent. Door gebruik van de goede gereedschappen en een goed stappenplan wordt het allemaal net wat gemakkelijker.

Wat heeft u nodig?

– Waterpas
– Rubber hamer
– Bezem
– Bats
– Zand

Hoe gaat u te werk?

Opmeten

Meet als eerst het te bestraten deel uit. Maak hiervan een plattegrondschaal op papier. Hierna kunt u de hoeken duidelijk maken met behulp van houten latjes. Zo is duidelijk waar u moet graven. Nu kunt u het te bestraten deel uitgraven. Maak het gat ongeveer 15 tot 25 diep.

Opvullen

Om het terras stevig te maken, vult u het gat met een laag van ongeveer 10cm wit zand. Druk dit hierna stevig aan met behulp van bijvoorbeeld een plan.

Tegels leggen

Nu kunt u de tegels leggen. Leg de tegels of klinkers waarvoor u heeft gekozen op het zand en klop ze aan met een rubberen hamer. Dit zal er voor zorgen dat de tegels vast blijven liggen. Let erop dat de tegels waterpas moeten lopen! Als er nog ontbrekende stukken zijn die moeten worden opgevuld, kunt u de tegels op maat snijden.

Afwerken

Liggen alle tegels erin? Dan is het tijd om los zand over de bestrating heen te vegen. Herhaal dit een aantal keer tot de kieren van de tegels zijn opgevuld. Het zand zal minimaal een week moeten blijven liggen zodat alle kieren goed zijn opgevuld.

De hulp inschakelen van een stratenmaker

Indien u het niet ziet zitten om (ondanks dit stappenplan) uw terras zelf te bestraten dan is het verstandig om de hulp in te roepen van een stratenmaker. Via Stratenmaker.kwieq.nl komt u op eenvoudige wijze in contact met bestrating specialisten bij u uit de regio. Het aanvragen van een offerte via de stratenmakers van Kwieq is geheel kosteloos en vrijblijvend. Het is aan u om de offerte te vergelijken op prijs en kwaliteit.