Hoe plaatst u zelf een schutting?

Een schutting dient zowel voor privacy, maar kan ook een andere uitstraling aan uw tuin geven. U kunt een schutting laten plaatsen door een vakman, maar als u een beetje handig bent, kunt u gemakkelijk zelf een schutting plaatsen. Wij hebben een stappenplan gemaakt om u een eindje op weg te brengen!

Stap 1 – Meten

Meet als eerst de lengte van de plaats waar de schutting moet komen op. Dit kunt u gemakkelijk doen met een landmeter. Deze lengte kunt u delen door 1,8m. Zo weet u hoeveel schuttingdelen en palen u nodig heeft. Op basis hiervan kunt u een schutting uitzoeken en aanschaffen.

Stap 2 – Lijn spannen

Bepaal de plaats waar u de eerste paal wilt plaatsen. Vanuit dit punt kunt u dan een rechte lijn spannen met een touwtje zodat u zeker weet dat de schutting in een rechte lijn staat. Als het lijntje is gespannen, kunt u de plaatsen van de resterende palen bepalen.

Stap 3 – Palen plaatsen

Nu kunt u met een schep of een grondboor gaten graven om de palen in de plaatsen. Het gat dient ongeveer 30cm tot 60cm diep te zijn. Nu kunt u de palen plaatsen. Zorg ervoor dat de palen waterpas staan, en zet ze vast met snelbeton. Dit is beton dat binnen 15 minuten droogt, en er voor zorgt dat de palen stevig blijven staan.

Stap 4 – Gelijk maken

Als alle palen zijn geplaatst, kunt u nagaan of alle palen even hoog zijn. Span een touwtje over de laagste paal, zo kunt u goed zien of de palen even hoog zijn. Zaag eventueel een stuk van de te hoge palen af.

Stap 5 – Plaats de schuttingdelen

Plaats nu de steunen vast aan zijkanten van de schuttingpalen. Daarna kunt u de schuttingdelen aan de steunen bevestigen met schroeven. Zorg er voor dat de schuttingdelen waterpas hangen voor het beste resultaat.

Stap 6 – Afwerking

In principe is de schutting nu klaar! Stamp de grond rondom de palen wat extra aan zodat ze nog steviger blijven staan, en plaats eventueel nog paalhoedjes van zink om de palen te beschermen tegen regen en zon.

Toch een timmerman?

Denkt u na het lezen van dit stappenplan “zelf plaatsen is niks voor mij”? Dan is het een goed plan een vakman in te schakelen. De timmermannen van Matisco nemen u graag het werk uit handen! Neem een kijkje op Matisco.nl en kijk wat de verschillende mogelijkheden zijn.